Blog > Komentarze do wpisu
Baba drożdżowa

Baba drożdżowa. Niestety.. Troche sie zawiodłam na przepisie (pochodzi z Kuchni 4/2011), ponieważ nie był dostatecznie dobrze napisany. Poza tym od początku cos mi nie pasowało, bo ilość drożdzy wynosiła aż 40dag! Na szczęście po pewnych modyfikacjach udało mi się upiec pierwszą babę w moim zyciu :)

 

baba drożdzowa

Składniki:

  • 40g drożdzy
  • 10dag cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5-7 zółtek
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • aromat waniliowy

 

Pokruszone drożdze rozcieramramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy w lekko podgrzanym mleku (UWAGA: w zwiąkzu z tym ze piekłam babe poraz 1 to nie wiedziałam ile mleka i wlałam całe 2/3 szklanki. Mimo tego baba wyszła. Jeżeli dodacie juz teraz całośc mleka to później juz nie wlewacie). Oprószamy rozczyn mąką i stawiamy w ciepłym miejscu (polecam nad piekarnikiem). Rozczyn jest dojrzały gdy podwoi swoją objętośc. W tym czasie gdy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Masło rozpuszczamy. Rodzynki sparzamy. Wlewamy wyrośnięty roczyn do mąki, dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) masło do mąki, armoat wanliowy oraz reszte mleka (!) i roztarte żółtka. Zagniatamy przed dłuższy czas ciasto mieszając dłonią energicznie i napowietrzając babę. Dodajemy bakalie i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie natłuszczamy formę (np z kominkiem). Napełniamy nią ciastem. Znów czekamy aż podwoi objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika. Nie otwieramy piekarnika!


Pieczemy w 180oC przez ok 40min

 

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2011, szalona91

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/05 20:48:11
Bo te gazetowe przepisy tak mają, ze je trzeba na bieżąco poprawiać:) jakby ich wcześnie nie testowali:)
-
szalona91
2011/05/06 13:12:58
Ale w Kuchni takie błedy... to straszne.