Blog > Komentarze do wpisu
Biscotti z migdałami i morelami

Biscotti lub też inaczej cantuccini. Ponoć obydwie nazwy opisuj± te wspaniałe 'ciasteczka'. W sumie cięzko je nazwac ciasteczkami, ale nazywanie ich sucharkami też jest błędne. Wiec niech będzie biscotti :) Sa bardzo kruche, ale aromatyczne. Do kawki, do wina, co kto woli :) bardzo polecam.

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.p)

 biscotti z morelami i migdałami

 

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktru waniliowego/migdałowego
  • 100g całych, obranych migdałów
  • 70g drobno posiekanej suszonej moreli

 

W misce ubić mikserem jajko z cukrem. Dodać ekstrakt, m±kę z proszkiem, wsypać migdały i morele. Obsypać dłonie m±k± i uformować długi na ok 20cm chlebek. Położyć na blasze obłożonej papierem do pieczenia

Piec w ok 175oC przez 25 min

Ostudzić. Pokroić nożem z piłk± na cieniutkie (ok 1cm) kromeczki. Ułożyć je na płasko na blasze i podpiekać .

Podpiekać w ok 180oC przez 15min (w połowie pieczenia przewrócić na drug± stronę.

 

Biscotti mozna dłuzo przechowywać w puszce :)

 

Smacznego!

sobota, 07 maja 2011, szalona91

Polecane wpisy