Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet świąteczny pana Mietka

"Tę recepturę można modyfikować, ale proporcje mięs powinny być stałe. Im wiecej rodzajów mięs, tym lepiej. Pamiętajmy, aby chude gatunki zawsze równowazyć tłustymi"

 

Nic dodac, nic ująć. Pasztet jest przepyszny. Nie jest suchy a w smaku idealny. Czasem się zdarza że czuć posmak wątróbki, a tu idealnie współgra z innymi mięsami. Baaaardzo polecam! :)

Pasztet świateczny


(przepis pochodzi z: Kuchnia 4/2011)

pasztet świateczny pana mietka

Składniki:

  • 1/2kg mięsa z kurczaka
  • 1/2kg łopatki wieprzowej
  • 1/2kg wołowiny
  • 1/2kg wątróbek drobiowych
  • 1/2kg boczku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • średni por
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz

 

Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz boczek myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i celbulę, solimy i gotujemy aż mięsa zmiękną (ok. 1,5h). W trakcie gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciagamy z wywaru (nie wylewamy!) i studzimy. Z kurczaka usuwamy kości. Ugotowane mięso, boczek, kurczaka, bułkę (namoczoną wczesniej w wyważe), włoszczyznę oraz ziele angielskie mielimy trzykrotnie w maszynce. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do foremek (najlepiej jednorazowych aluminiowych).

Pieczemy w ok 180oC przez 30-40 min.

 

Smacznego!

niedziela, 01 maja 2011, szalona91

Polecane wpisy