Blog > Komentarze do wpisu
Rolada szpinakowa

Tak generalnie to nie przepadam specjalnie za szpinakiem, ale ta rolada powoduje ze stwierdzam 'hm.. w sumie nie jest taki zły' :) Coś nowego, nietypowego i wartego spróbowania, bo rolada szpinakowa jest naprawdę smaczna (tak w zasadzie to nie czuć az tak bardzo szpinaku ;))

 

rolada szpinakowa

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 2 serki almette (najlepiej czosnkowe)
  • 250g łososia wędzonego lub polędwicy łososiowej
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatałowa
  • czosnek
  • sok z cytryny

 

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek i dajemy szczyptę soli. Do miseczki z rozdrobnionym szpinakiem wkładamy zółtka, przyprawy i mieszamy. Masę szpinakową delikatnie łączymy z pianą. Wykłądamy prostokątną blachę papierem i wylewamy na nią masę.

Piec w ok. 180oC przez ok. 25min

Po wyjęciu z pieca ostudzić (nie przejmowac sie jesli bedzie wilgotny-taki ma być). Następnie posmarować placek serkiem, położyć na nim łososia aby zakrył całość i połozyć drugą warstwę serka. Zwinąć delikatnie roladę i włożyć na 30min do lodówki.

 

Smacznego!

czwartek, 12 maja 2011, szalona91
Tagi: szpinak jajka

Polecane wpisy