Blog > Komentarze do wpisu
Tarta cytrynowa z bez±

Kwaskowata. Mocno kwaskowata, ale beza fanastycznie równowazy smak i tarta jest cudownie słdko-kwa¶na. Ja uwielbiam delektować się ni± jedz±c malutki kawałek po kawałeczku i wczuwaj±c sie w smak... Cudowna.

Tarta cytrynowa z bez±


(przepis pochodzi z: ksi±żeczka 'Desery' wyd. Parragon)

tarta cytrynowa

Składniki:

  • 185g m±ki
  • 85g masła
  • 35g cukru pudru
  • drobno otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 zółtka
  • 1 i 1/2 łyzki mleka
  • 3 łyżki m±ki kukurydzianej
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
  • 5 łyżek cuku

 

Do miski wsypujemy m±kę. Kroimi masło na małe kawałaki, wrzucamy do m±ki i opuszkami palców wcieramy w m±kę tak aby uzyskac konsystencję bułki tartej. Dodajemy cukier puder, skórke z 1/2 cytryny, 1/2 zółtka i mleko. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubo¶c ok 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy na nim such± fasolę.

Pieczemy w ok. 180oC orzez 15 min

Przygotowujemy nadzienie: m±kę kukurydzian± ł±czymy z odrobin± wody. Troszkę wody umieszczamy w garnku i dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z nich otart± a także pastę z m±ki kukurydzianej. Doprowadzamy miesznaine do wrzenia, mieszaj±c. Gotujemy 2 minuty. Następnie studzimy aby dodać 5 łyżek cukru oraz zółtka. Masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto. W osobnej misce ubijamy białka do powstania piany. Dodajemy troche cukru i dalej ubijamy. Gdy piana stanie sie sztywna, to wylewamy j± na ciasto.

Pieczemy w ok 150oC przez 40 min

 

Smacznego!

 

tarta cytrynowa2

poniedziałek, 02 maja 2011, szalona91

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/05 20:44:26
wygl±da bosko ....a te pierwsze zdjęcie jest bardzo, bardzo smakowite:)
-
szalona91
2011/05/06 13:11:19
no wygl±da ładnie i smakuje wysmienicie - jak cytrynowa landrynka.. mm :)