Blog > Komentarze do wpisu
Tort Egipski

Cudowny, fanastyczny, delikatny... Mogłabym mówić o nim godzinami. Bardzo lekki i mocno orzechowy. Wspaniały tort egipski. (Przepis nieco zmodyfikowałam)

 

(przepis pochodzi z: sercezczekolady.blox.pl)

tort egipski

 

Składniki na 1 blat:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 mąki pszennej
  • 40g zmielonych orzechów (ja dałam włoskie)

 

Składniki na masę:

  • 10 zółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 350ml mleka
  • 170g masła

 

Składniki dodatkowe:

  • 100g cukru
  • 120g orzechów włoskich

 

Najpierw przygotowujemy blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest juz stzywna, powoli dodajemy cukier. Do tej masy dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownice (ok 26cm średnicy) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 3-4 blatów.

Pieczemy w 180oC przez ok 15 min

 

Robimy masę: W nieduzym garnku miksujemy zółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Ogrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia (spokojnie, trwa to długo, ale zgęstnieje). Studzimy. Ubijamy masło w osobnej miseczce i stopniowo dodajemy je do masy budyniowej wciąż ubijając.

Na małej patelnni rozpuszczamy cukier, az do uzyskania karmelu. Goracy karmel wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystygniecia (UWAGA! Karmel jest bardzo gorący. Nie dotykac i nie kłaśc bezpośrednio na meblach. Nie podkładać plastikowych desek). Gdy stwardnieje kruszymy go wałkiem na małe kawałeczki.  Orzechy prazymy na patelni i siekamy.

 

Układanie tortu:

Na orzechowym blacie rozsamrowujemy częśc masy budyniowej i posypujemy karmelem i orzechami. Na to kolejny blat i powtarzamy. Wierzch i boki także smarujemy masą. Boki tortu obsypujemy orzechami. Wierzch tortu posypujemy karmelem a po obrzeżach orzechami.

Schładzamy w lodówce.

 

Smacznego!

czwartek, 05 maja 2011, szalona91

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/05 20:43:34
piękny wyszedł...mnie on kusi od dawna...ale jakoś zawsze inne sie pieką:) w końcu i ten wypróbuję:) pozdrawiam ciepło
-
szalona91
2011/05/06 13:09:26
Naprawde jest świetny.. Moja mama która za bardzo nie lubi tortów, bo wiele z nich jest zbyt ciezkich, uwielbia ten tort egipski. :)