Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
wtorek, 21 lutego 2012
Rudolfy

Kalendarzowa zima nadal trwa ale za oknem jakoś cieplej :) ale u mnie nadal klimaty zimowe. Rudolfy, czyli cynamonowe babeczki. W połączeniu z kremem z serka mascarpone...mmm... NIEBO. Smaczności :)

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl) 

rudolfy

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 230g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/zapachu waniliowego/troszkę cukru wanilinowego
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

Mieszamy mąke z proszkiem, solą i cynamonem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy wanilię. Miksujemy. Do masy dodajemy powoli na zmianę mleko i suche składniki. Miksujemy cały czas.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy mase do 3/4 wysokości.

Pieczemy w ok. 180oC przez 15-20 min. Studzimy 

 

Składniki na krem (schłodzone):

  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 600ml śmietany kremówki - 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy mascarpone, ekstrakt i mieszamy łyżką. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy

 

Składniki na dekorację:

  • kandyzowane wiśnie
  • draże śmietankowe
  • precelki
  • troszkę rozpuszczonej czekolady

 

Smacznego!

 

reniferek 

 

niedziela, 19 lutego 2012
Doughnuts

Jeszcze raz w temacie tłustego czwartku.

Doughnuts, czyli standardowe, amerykańskie pączki z dziurką. Proste wykonanie a ile radości :)

 

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

doughnuts

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka (temp.pokojowa)
  • 1/8 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1/6 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 opakowanie suchych drożdży / 14g drożdży świeżych 
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)

 

Mąkę mieszamy z suchymi drożdzami (jeżeli używamy świeżych to robimy rozczyn - mleko+cukier i rozcieramy). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy w kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h, do podwojenia objętości.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką stole na grubośc około 1cm. Szklanką wycinamy koła a nastepnie mniejsza foremką dziurki w środku (np. kieliszek od wódki). 

Smażymy w głębokim oleju co jakis czas odwracajac na drugą stronę. Po wyciagnieciu z oleju i odsaczeniu na bibułce - lukrujemy. Ozdabiamy.

 

Smacznego! 

sobota, 18 lutego 2012
Kasztanki

Oj taaaak.. wieki mnie nie było. Ale wracam!
Tłustoczwartkowym przepisem witam :)
Dziś kasztanki, czyli malutkie pączusie. Na jeden kęs. :)

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

kasztanki

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20g świeżych drożdży / 10g suchych
  • 1 łyżka wódki
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)
  • olej do smażenia

 

Mąkę mieszamy z drożdżami suchymi. Jeżeli używamy świeżych to najpierw robimy rozczyn (troszkę mleka i cukru i rozpuszczamy drożdże). Dodajemy pozostałe składniki na końcu dodajac tłuszcz. Wyrabiamy parę minut. Ciasto sie klei ale nie dosypujemy mąki. Formujemy w kulę, wkładamy do wczesniej posypanej mąką miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi objętośc (ok 1,5h)

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1cm i wycinamy male pączusie (np. kieliszkiem do wódki). Wrzucamy (ostrożnie!) do oleju i smażymy obracajac je w kazda stronę, az zbrązowieja. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

 

Smacznego! 

Tagi: drożdze
18:01, szalona91 , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 maja 2011
Rolada szpinakowa

Tak generalnie to nie przepadam specjalnie za szpinakiem, ale ta rolada powoduje ze stwierdzam 'hm.. w sumie nie jest taki zły' :) Coś nowego, nietypowego i wartego spróbowania, bo rolada szpinakowa jest naprawdę smaczna (tak w zasadzie to nie czuć az tak bardzo szpinaku ;))

 

rolada szpinakowa

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 2 serki almette (najlepiej czosnkowe)
  • 250g łososia wędzonego lub polędwicy łososiowej
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatałowa
  • czosnek
  • sok z cytryny

 

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek i dajemy szczyptę soli. Do miseczki z rozdrobnionym szpinakiem wkładamy zółtka, przyprawy i mieszamy. Masę szpinakową delikatnie łączymy z pianą. Wykłądamy prostokątną blachę papierem i wylewamy na nią masę.

Piec w ok. 180oC przez ok. 25min

Po wyjęciu z pieca ostudzić (nie przejmowac sie jesli bedzie wilgotny-taki ma być). Następnie posmarować placek serkiem, położyć na nim łososia aby zakrył całość i połozyć drugą warstwę serka. Zwinąć delikatnie roladę i włożyć na 30min do lodówki.

 

Smacznego!

sobota, 07 maja 2011
Biscotti z migdałami i morelami

Biscotti lub też inaczej cantuccini. Ponoć obydwie nazwy opisują te wspaniałe 'ciasteczka'. W sumie cięzko je nazwac ciasteczkami, ale nazywanie ich sucharkami też jest błędne. Wiec niech będzie biscotti :) Sa bardzo kruche, ale aromatyczne. Do kawki, do wina, co kto woli :) bardzo polecam.

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.p)

 biscotti z morelami i migdałami

 

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktru waniliowego/migdałowego
  • 100g całych, obranych migdałów
  • 70g drobno posiekanej suszonej moreli

 

W misce ubić mikserem jajko z cukrem. Dodać ekstrakt, mąkę z proszkiem, wsypać migdały i morele. Obsypać dłonie mąką i uformować długi na ok 20cm chlebek. Położyć na blasze obłożonej papierem do pieczenia

Piec w ok 175oC przez 25 min

Ostudzić. Pokroić nożem z piłką na cieniutkie (ok 1cm) kromeczki. Ułożyć je na płasko na blasze i podpiekać .

Podpiekać w ok 180oC przez 15min (w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

 

Biscotti mozna dłuzo przechowywać w puszce :)

 

Smacznego!

czwartek, 05 maja 2011
Tort Egipski

Cudowny, fanastyczny, delikatny... Mogłabym mówić o nim godzinami. Bardzo lekki i mocno orzechowy. Wspaniały tort egipski. (Przepis nieco zmodyfikowałam)

 

(przepis pochodzi z: sercezczekolady.blox.pl)

tort egipski

 

Składniki na 1 blat:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 mąki pszennej
  • 40g zmielonych orzechów (ja dałam włoskie)

 

Składniki na masę:

  • 10 zółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 350ml mleka
  • 170g masła

 

Składniki dodatkowe:

  • 100g cukru
  • 120g orzechów włoskich

 

Najpierw przygotowujemy blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest juz stzywna, powoli dodajemy cukier. Do tej masy dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownice (ok 26cm średnicy) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 3-4 blatów.

Pieczemy w 180oC przez ok 15 min

 

Robimy masę: W nieduzym garnku miksujemy zółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Ogrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia (spokojnie, trwa to długo, ale zgęstnieje). Studzimy. Ubijamy masło w osobnej miseczce i stopniowo dodajemy je do masy budyniowej wciąż ubijając.

Na małej patelnni rozpuszczamy cukier, az do uzyskania karmelu. Goracy karmel wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystygniecia (UWAGA! Karmel jest bardzo gorący. Nie dotykac i nie kłaśc bezpośrednio na meblach. Nie podkładać plastikowych desek). Gdy stwardnieje kruszymy go wałkiem na małe kawałeczki.  Orzechy prazymy na patelni i siekamy.

 

Układanie tortu:

Na orzechowym blacie rozsamrowujemy częśc masy budyniowej i posypujemy karmelem i orzechami. Na to kolejny blat i powtarzamy. Wierzch i boki także smarujemy masą. Boki tortu obsypujemy orzechami. Wierzch tortu posypujemy karmelem a po obrzeżach orzechami.

Schładzamy w lodówce.

 

Smacznego!

poniedziałek, 02 maja 2011
Tarta cytrynowa z bezą

Kwaskowata. Mocno kwaskowata, ale beza fanastycznie równowazy smak i tarta jest cudownie słdko-kwaśna. Ja uwielbiam delektować się nią jedząc malutki kawałek po kawałeczku i wczuwając sie w smak... Cudowna.

Tarta cytrynowa z bezą


(przepis pochodzi z: książeczka 'Desery' wyd. Parragon)

tarta cytrynowa

Składniki:

  • 185g mąki
  • 85g masła
  • 35g cukru pudru
  • drobno otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 zółtka
  • 1 i 1/2 łyzki mleka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
  • 5 łyżek cuku

 

Do miski wsypujemy mąkę. Kroimi masło na małe kawałaki, wrzucamy do mąki i opuszkami palców wcieramy w mąkę tak aby uzyskac konsystencję bułki tartej. Dodajemy cukier puder, skórke z 1/2 cytryny, 1/2 zółtka i mleko. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy na nim suchą fasolę.

Pieczemy w ok. 180oC orzez 15 min

Przygotowujemy nadzienie: mąkę kukurydzianą łączymy z odrobiną wody. Troszkę wody umieszczamy w garnku i dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z nich otartą a także pastę z mąki kukurydzianej. Doprowadzamy miesznaine do wrzenia, mieszając. Gotujemy 2 minuty. Następnie studzimy aby dodać 5 łyżek cukru oraz zółtka. Masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto. W osobnej misce ubijamy białka do powstania piany. Dodajemy troche cukru i dalej ubijamy. Gdy piana stanie sie sztywna, to wylewamy ją na ciasto.

Pieczemy w ok 150oC przez 40 min

 

Smacznego!

 

tarta cytrynowa2

niedziela, 01 maja 2011
Pasztet świąteczny pana Mietka

"Tę recepturę można modyfikować, ale proporcje mięs powinny być stałe. Im wiecej rodzajów mięs, tym lepiej. Pamiętajmy, aby chude gatunki zawsze równowazyć tłustymi"

 

Nic dodac, nic ująć. Pasztet jest przepyszny. Nie jest suchy a w smaku idealny. Czasem się zdarza że czuć posmak wątróbki, a tu idealnie współgra z innymi mięsami. Baaaardzo polecam! :)

Pasztet świateczny


(przepis pochodzi z: Kuchnia 4/2011)

pasztet świateczny pana mietka

Składniki:

  • 1/2kg mięsa z kurczaka
  • 1/2kg łopatki wieprzowej
  • 1/2kg wołowiny
  • 1/2kg wątróbek drobiowych
  • 1/2kg boczku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • średni por
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz

 

Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz boczek myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i celbulę, solimy i gotujemy aż mięsa zmiękną (ok. 1,5h). W trakcie gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciagamy z wywaru (nie wylewamy!) i studzimy. Z kurczaka usuwamy kości. Ugotowane mięso, boczek, kurczaka, bułkę (namoczoną wczesniej w wyważe), włoszczyznę oraz ziele angielskie mielimy trzykrotnie w maszynce. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do foremek (najlepiej jednorazowych aluminiowych).

Pieczemy w ok 180oC przez 30-40 min.

 

Smacznego!

sobota, 30 kwietnia 2011
Babeczki wielkanocne

W zasadzie nie tylko na wielkanoc, ale u autorki przepisu wystepują jako wielkanocne, wiec u mnie tez. Pycha. Polecam jak najbardziej, poza wielkanocą też! :)

Babeczki wielkanocne

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

babeczki wielkanocne

 

Składniki:

  • 110g miękkiego masła
  • 80g drobnego cukru
  • 110g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g posiekanej czekolady

 

Wszystkie składniki łączymy - miksujemy. Na samym koncu wsypujemy czekoladę. Wlewamy masę do 2/3 wyskości.

 

Pieczemy w ok 180oC przez 20min

 

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2011
Baba drożdżowa

Baba drożdżowa. Niestety.. Troche sie zawiodłam na przepisie (pochodzi z Kuchni 4/2011), ponieważ nie był dostatecznie dobrze napisany. Poza tym od początku cos mi nie pasowało, bo ilość drożdzy wynosiła aż 40dag! Na szczęście po pewnych modyfikacjach udało mi się upiec pierwszą babę w moim zyciu :)

 

baba drożdzowa

Składniki:

  • 40g drożdzy
  • 10dag cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5-7 zółtek
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • aromat waniliowy

 

Pokruszone drożdze rozcieramramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy w lekko podgrzanym mleku (UWAGA: w zwiąkzu z tym ze piekłam babe poraz 1 to nie wiedziałam ile mleka i wlałam całe 2/3 szklanki. Mimo tego baba wyszła. Jeżeli dodacie juz teraz całośc mleka to później juz nie wlewacie). Oprószamy rozczyn mąką i stawiamy w ciepłym miejscu (polecam nad piekarnikiem). Rozczyn jest dojrzały gdy podwoi swoją objętośc. W tym czasie gdy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Masło rozpuszczamy. Rodzynki sparzamy. Wlewamy wyrośnięty roczyn do mąki, dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) masło do mąki, armoat wanliowy oraz reszte mleka (!) i roztarte żółtka. Zagniatamy przed dłuższy czas ciasto mieszając dłonią energicznie i napowietrzając babę. Dodajemy bakalie i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie natłuszczamy formę (np z kominkiem). Napełniamy nią ciastem. Znów czekamy aż podwoi objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika. Nie otwieramy piekarnika!


Pieczemy w 180oC przez ok 40min

 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4