Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Jaja faszerowane

Oprócz ciast (które się jeszcze tu pojawią) na wielkanocnym stole ważne są jajka. Oto pomysł na proste jajka faszerowane.

 

(przepis pochodzi z miesięcznika 'Sól i Pieprz' 4/2011)

jajka faszerowane

(na zdjęciu znajduje się przepis ze szczypiorkiem oraz przepis niezamieszczony - z ketchupem i pomidorem)

 

Skadniki:

  • 4 jaja (ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół)
  • 4 zółtka (ugotowane)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki twarożku kanapkowego
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz

 

1) Pasta żółta

2 żółtka mieszamy z łyżeczka szczypiorku, łyżeczką musztardy i 2 łyżeczkami majonezu. Doprawiamy sola i pieprzem

 

2) Pasta z pieprzem

2 zółtka mieszamy z łyżeczką marynowanego pieprzu i 2 łyżeczkami twarożku

 

Smacznego!

niedziela, 24 kwietnia 2011
Mazurek kajmakowy

Niestety dopiero teraz wstawiam moje cuda wielkanocne, a to tylko dlatego ze duuuzo pracy miałam. No ale wstawiam :) I przy okazji życzę jeszcze Wesołych Świąt i smacznego jajka ;)

mazurek kajmakowy

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

mazurek kajmakowy


Składniki:

  • 35dag mąki krupczatki
  • 10dag cukru
  • 20dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • bakalie (rodzynki, morele, płatki migdałów, żurawina, skórka pomarańczowa, daktyle, orzechy, słonecznik łuskany itp)

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Wszystko kroimy i mieszamy dość duzym nożem. Gdy zobaczymy że składniki zaczynają się łączyć - ugniatamy rękoma. Formujemy ciasto w kulkę, owijamy folią i wstawiamy na ok 2h do lodówki. Blachę (ok. 40x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Z drugiej części formujemy dwa wałeczki i skręcamy je tworząc wianeczek.

 

Pieczemy w ok 180oC przez ok.20min (aż ciasto uzyska złoty kolor)

 

W czasie gdy ciasto lezy w lodówce (oczywiście przed upieczeniem ;)), gotujemy na małym ogniu puszkę mleka skondensowanego słodkiego. Puszka musi gotować się przez 2h i być całkowicie zanurzona w wodzie.

Ciasto smarujemy masą kajmakową powstałą z zagotowanego mleka i dekorujemy bakaliami.

 

Smacznego!

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Ciasto marchewkowe

Mmm.. pychota. Długo nie mogłam sie przekonac do zrobienia tego ciasta. No bo to takie dziwne.. warzywa w wypiekach? No ale Przekonała mnie moja cudowna Gosia i tak o to ( z jej przepisu) stworzyłam cudo :)

Ciasto marchewkowe

 

ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy
  • rodzynki
  • 2 łyżeczki kakao

 

Marchew zcieramy na tarce na drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie i sól.

 

Pieczemy w 180oC przez ok. 40min

 

Smacznego!

środa, 13 kwietnia 2011
Babeczki z budyniem i owocami

Pyszne i kolorowe. Takie letnie... ah..

Babeczki z budyniem i owocami

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

babeczki z budyniem i owocami

Składniki:

  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 2 budynie
  • połowa mleka z zalecanego do przygotowania budyniów
  • owoce

 

Masło siekamy nożem i szybko wyrabiamy z resztą składników. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy ciastem 20 foremek na babeczek, które wczesniej smarujemy olejem.

Pieczemy w ok 180oC przez 15-20min

Masę budyniową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu z tym że dodajemy o połowe mleka mniej niż podano. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i dekorujemy je owocami.

 

Smacznego!

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Rustykalna tarta z jabłkami

Jeden z moich ulubionych przepisów. Prosty, ale jakże fanazyjny. Pieści podniebienie. Kuchnię wypełnia zapach jabłek z cynamonem.. A sama tarta..? przepyszna. Ja podaję ją na ciepło z małą gałką lodów (jak szarlotkę). Polecam!

Rustykalna tarta z jabłkami!

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

rustykalna tarta z jabłkami

 

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół kostki masła (125g) pokrojonego w kawałki

 

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże obrane i przekrojone na pół a nastepnie na 6 plasterków jabłka (ja dałam 3)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

 

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy masło i wodę. Łączymy. Ciasto wygniatamy i formujemy w kulę. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

W tym czasie mozna przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać tym jabłka i dobrze wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z maką.

Schłodozne ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (tak aby wielkośc rozwałkowanego ciasta była wieksza od blachy). Przenosimy na blachę. Ciasto posypujemy mieszanką cukru z maką. Wykładamy jabłka (bardzo blisko siebie). Zalewamy roztopionym masłem. Zawijamy wystające brzegi do środka i smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy lekko cukrem.

 

Pieczemy w ok. 180oC przez 40min (aż ciasto zrobi sie złotawe)

Po wyjęciu z pieca nalezy poczekać aż tarta wystygnie i dopiero wtedy przełożyć na talerz.

 

Smacznego!

11:00, szalona91 , tarty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 kwietnia 2011
Zielona sałatka

Dobry dodatek do obiadu albo też, dla dietujących, jako obiad sam w sobie. Pyszna. Zielona. Wiosenna. Jedynm słowem IDEALNA.

Zielona sałatka


sałatka zielona

Składniki:

  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 5 liści sałaty lodowej (poszarpane)
  • opakowanie kiełków (dowolnie. mogą być żodkiewki,słonecznika itd.)
  • 1 pomidor
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Kiełki, roszponke i lodową sałate wsypujemy do miski. Myjemy pomidora i kroimi na drobne kawałki, łodygi selera takze myjemy i kroimy cienko. Cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Wszystko razem łączymy. W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z wyciśnietym uprzednio czosnkiem i doprawiamy sola i pieprzem. Polewamy nasza sałatkę.

 

Smacznego!

Tagi: dukan kiełki
13:45, szalona91 , sałatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 kwietnia 2011
Muffinki kukurydziane z dżemem truskawkowym

Oj.. długo mnie tu nie było. Ale mam coś na swoje wytłumaczenie! Nauka nauka i jeszcze raz nauka. Na szczęście teraz znalazłam chwilkę żeby napisać coś na blogu.

Dziś coś dla łasuchów będących na diecie, czyli jak się odchudzać nie odmawiając sobie małej przyjemności. Muffinki kukurydziane z dżemem truskawkowym.

muffinki kukurydziane z dżemem truskawkowym

 

Składniki:

  • 250g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego (najlepiej 0,5% ale 2% też ujdzie)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego *
  • 3 łyżki płynnego słodziku do pieczenia (ja dałam 4 i było za słodkie)
  • dżem truskawkowy (najlepiej własnej roboty, niskosłodzony)
  • sezam

 

* można nie dodawać, ale ja polecam, mimo wszystko

 

Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajko z mlekiem, słodzikiem (i olejem). Łączymy składniki. Nakładamy pół porcji do papilotek/foremek. Na sam środek ciasta nakłądamy ok. pół łyżeczki dżemu i nastepnie przykrywamy kolejną porcją ciasta. wierzch posypujemy sezamem.

 

Pieczemy w ok 180oC przez 20-25min

 

Smacznego!

sobota, 02 kwietnia 2011
Muffinki misz-masz

A tak siedziałam w domu i wrzuciłam do nich to co miałam pod ręką :)


muffinki misz-masz

muffinki misz-masz

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • garść płatków śniadaniowych Nesquik
  • ok 15 suszonych moreli
  • garść rodzynek

 

Suche składniki wsypujemy do miski. W innej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Dodajemy do składników suchych. Morele kroimi w kostkę. Dodajemy także rodzynki i płatki Nesquik. Wypełniamy papilotki/foremki do 3/4 wysokości.

Pieczemy w 180oC przez około 15-20min


Smacznego!

piątek, 01 kwietnia 2011
Francuskie zawijasy

Taki spontan kuchenny :) pychotka!

 

Francuskie zawijasy

 

francuskie zawijasy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 średnie jabłko
  • cynamon
  • cukier
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

Arkusz ciasta fransukiego rozwijamy. następnie dzielimy na pół a połowki jeszcze raz na pół i po przekątnej tak, aby utworzyły się trójkąty. Przy krótszej podstaiw trójkąta układamy plasterek jabłka (wczesniej umytego i obranego ze skórki) a nastepnie posypujemy je cukrem i cynamonem (w zalezności jakie kto lubi słodkie). Kolejno zawijamy trójkąt wokół jabłuszka i podwijamy boki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem

 

Pieczemy w ok. 180oC przez 20-25min (do zrumienienia się)

 

Smacznego!

czwartek, 31 marca 2011
Kurczak w warzywach

Pachnąco, smacznie i.. jak na wiosnę przystało - kolorowo :)

Kurczak w warzywach

 

kurczak w warzywach

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • warzywa: marchewki, brokuły, fasolka szparagowa, cebula, ziemniaki

 

Pierś dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki, posypujemy dokładnie przyprawą gyros. Zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy mięso na patelnie lekko polaną oliwą a po upieczeniu mięsą dorzucamy warzywa.

 

Smacznego!

Tagi: gyros
22:52, szalona91 , inne
Link Dodaj komentarz »