Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
czwartek, 17 marca 2011
Frittata z rukolą

Oj.. juz parę dni nic nie pisałam.. A to wszystko dlatego, że te studia absorbują cały mój czas.. ale cóż. Dziś zaczynam weekend i czas na rozluźnienie i kuchenne majsterkowanie :)

Zaczynamy! :D

Fritatta - przepyszna krewniaczka jajecznicy chociaz w sumie bardziej omletu. Do niej dodajesz co tylko chcesz. Przez owoce i warzywa na mięsie i owocach morza kończąc. Dowolnośc dozwolona jak najbardziej :)

Za to ja przedstawiam wam frittatę z rukolą


(przepis pochodzi z: http://czympachnieuzakow.blox.pl/html)

fritatta

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • kawałek piersi z kurczaka/szynki/wędzonej ryby (co kto woli)
  • zioła
  • sól i pieprz

Jajka rozptrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na dużą patelnię lekko przetartą masłem albo oliwą. Wrzucamy pomidorki, kurczaka/szynkę/rybę i posypujemy rukolą i ziołami. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez około 10min.

Ja dodałam do tego jeszcze trochę czerwonej cebuli i szczypiorek.


Smacznego!

Tagi: frittata
19:34, szalona91 , wytrawne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 marca 2011
Naleśniki z łososiem

W związku z tym, że jestem na diecie, to pozwolę sobie uraczyc Was też nieco inną kuchnią - dietetyczną. Mimo tego, że jest uboga w niektóre składniki i naprawde chuda to, szczerze powiedziawszy, naprawdę smaczna!

Polecam wszystkim 'dietującym' i pozostałym też!

Tak więc dzisiejszego wieczora przedstawiam wam naleśniki z łososiem :)

 

Ciasto robione na skrobii i mące kukurydzianej, ale naprawdę smaczne i i przypominające to prawdziwe ciasto naleśnikowe. Do tego serek i łosoś... mmm niebo w gębie :)

 

naleśniki z łososiem

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (ja dałam tyci wiecej.. moze łyżke więcej)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 150g wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 150g odtłuszczonego kremowego serka (dałam Philedelphia light)
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • sół
  • pieprz

 

Jajka roztrzepujemy ze skrobią, mąką i solą stopniowo dodając mleko. Miksujemy aby w cieście nie powstały grudki

Smażymy cieniuśkie naleśniczki.

Szczypiorek posiekać i wymieszać z serkiem i chrzanem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Rozsmarowac na naleśnikach, wyłożyc łososiem i zwinąć.

 

Smacznego!

niedziela, 13 marca 2011
Muffinki potrójnie czekoladowe

W związku z tym, że jest niedziela, to mozna trochę poszaleć. ;)

Dziś muffiny potrójnie czekoladowe. Faktycznie. Sa baaaardzo mocno czekoladowe i wyłącznie dla czekoladolubnych :) Bardzo słodkie, chociaz ograniczyłam ilość cukru. Bardzo aromatyczne :)

 

muffinki potrójnie czekoladowe

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 25g kakao (ja dałam na oko 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 300ml śmietany 12% (ja dałam 180ml i połowe kubeczka 18%)
  • 150g cukru trzcinowego (ja dałam niecałe 100g)
  • 85g roztopionego masła
  • tabliczka białej czekolady (posiekanej)
  • tabliczka mlecznej czekolady (posiekanej)

 

Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki (mąka, soda, kakao, proszek do pieczenia, cukier) i mieszamy. Do kolejnej wlewamy smietanę i dodajemy jajka. Roztrzepujemy. Kolejno dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło. Mieszamy. Nastepnie wlewamy mokre do suchych i łaczymy (nie za długo). Wsypujemy czekoladę i mieszamy. Wlewmay do papilotek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

 

Pieczemy w 180oC-200oC ok. 20min

 

 

Smacznego!

sobota, 12 marca 2011
Ciasto toffi

Dziś chciałabym wam przedstawić ciasto toffi.

Słodkie, lekko miodowe z nutą orzecha włoskiego. Idealne na jakąś uroczystość ale też bez okazji.

(przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/html )

toffi

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z wszytskich składników zagnieść ciasto (ja robiłam to w mikserze) a następnie podzielić na 2 równe części. 1 część rozwałkować i włożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem (od wielkości formy zależy grubośc naszego ciasta).
Pieczemy w 180oC-200oC ok.15 min
Podobnie robimy z drugą częścią ciasta.
UWAGA: Polecam upiec obydwa blaty ciasta parę dni przed podaniem. Ładnie wtedy zwilgotnieje i nie będzie się kruszyło.
Składniki na krem:
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny (ja dałam 5)
Śmietanę ubić na puszystą stzywną masę a następnię w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę. Poczekac chwilę aż ostygnie. Dodać ją do śmietanki i razem zmiksować
Składniki na wierzch ciasta:
  • 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka (może być też gotowa masa)
  • posiekane orzechy włoskie
Połozyć jeden blat ciasta na stole. Posmarować go kremem śmietankowym a następnie położć na niego drugi blat. Docisnąć. Wierzch ciasta smarujemy masą toffi i posypujemy orzechami włoskimi.
Ciasto dobre w smaku i nasiąknięte jest następnego dnia :)

Smacznego!
środa, 09 marca 2011
Cynamonowe palmiery

Z dniem dzisiejszym rozpoczynam działanie mojego nowego bloga. Będę zamieszczać tu przepisy przeze mnie wypróbowane. Oczywiście - z róznych źródeł :)

Zachęcam do czytania :)

 

Na dobry początek - cynamonowe palmiery

(przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/html )

 

cynamonowe palmiery

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu (mozna więcej)

 

Ciasto rozkładamy na stole posypanym mąką. Następnie posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem i dociskamy dłonią. Składamy prawą i lewą strone do srodka (jak książka). Powtarzamy czynnośc. Posypujemy ciasto i znowu składamy. Kolejno składamy na pół. Tniemy nasz rulonik na kawałeczki i układamy w dośc duzych odstępach na blasze. Dociskamy dłonią.

Pieczemy w 180o-200oC (w zalezności od piekarnika) przez ok.15min

 

Smacznego!

 

1 , 2 , 3 , 4