Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
czwartek, 12 maja 2011
Rolada szpinakowa

Tak generalnie to nie przepadam specjalnie za szpinakiem, ale ta rolada powoduje ze stwierdzam 'hm.. w sumie nie jest taki zły' :) Coś nowego, nietypowego i wartego spróbowania, bo rolada szpinakowa jest naprawdę smaczna (tak w zasadzie to nie czuć az tak bardzo szpinaku ;))

 

rolada szpinakowa

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 2 serki almette (najlepiej czosnkowe)
  • 250g łososia wędzonego lub polędwicy łososiowej
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatałowa
  • czosnek
  • sok z cytryny

 

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek i dajemy szczyptę soli. Do miseczki z rozdrobnionym szpinakiem wkładamy zółtka, przyprawy i mieszamy. Masę szpinakową delikatnie łączymy z pianą. Wykłądamy prostokątną blachę papierem i wylewamy na nią masę.

Piec w ok. 180oC przez ok. 25min

Po wyjęciu z pieca ostudzić (nie przejmowac sie jesli bedzie wilgotny-taki ma być). Następnie posmarować placek serkiem, położyć na nim łososia aby zakrył całość i połozyć drugą warstwę serka. Zwinąć delikatnie roladę i włożyć na 30min do lodówki.

 

Smacznego!

niedziela, 01 maja 2011
Pasztet świąteczny pana Mietka

"Tę recepturę można modyfikować, ale proporcje mięs powinny być stałe. Im wiecej rodzajów mięs, tym lepiej. Pamiętajmy, aby chude gatunki zawsze równowazyć tłustymi"

 

Nic dodac, nic ująć. Pasztet jest przepyszny. Nie jest suchy a w smaku idealny. Czasem się zdarza że czuć posmak wątróbki, a tu idealnie współgra z innymi mięsami. Baaaardzo polecam! :)

Pasztet świateczny


(przepis pochodzi z: Kuchnia 4/2011)

pasztet świateczny pana mietka

Składniki:

  • 1/2kg mięsa z kurczaka
  • 1/2kg łopatki wieprzowej
  • 1/2kg wołowiny
  • 1/2kg wątróbek drobiowych
  • 1/2kg boczku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • średni por
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz

 

Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz boczek myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i celbulę, solimy i gotujemy aż mięsa zmiękną (ok. 1,5h). W trakcie gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciagamy z wywaru (nie wylewamy!) i studzimy. Z kurczaka usuwamy kości. Ugotowane mięso, boczek, kurczaka, bułkę (namoczoną wczesniej w wyważe), włoszczyznę oraz ziele angielskie mielimy trzykrotnie w maszynce. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do foremek (najlepiej jednorazowych aluminiowych).

Pieczemy w ok 180oC przez 30-40 min.

 

Smacznego!

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Jaja faszerowane

Oprócz ciast (które się jeszcze tu pojawią) na wielkanocnym stole ważne są jajka. Oto pomysł na proste jajka faszerowane.

 

(przepis pochodzi z miesięcznika 'Sól i Pieprz' 4/2011)

jajka faszerowane

(na zdjęciu znajduje się przepis ze szczypiorkiem oraz przepis niezamieszczony - z ketchupem i pomidorem)

 

Skadniki:

  • 4 jaja (ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół)
  • 4 zółtka (ugotowane)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki twarożku kanapkowego
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz

 

1) Pasta żółta

2 żółtka mieszamy z łyżeczka szczypiorku, łyżeczką musztardy i 2 łyżeczkami majonezu. Doprawiamy sola i pieprzem

 

2) Pasta z pieprzem

2 zółtka mieszamy z łyżeczką marynowanego pieprzu i 2 łyżeczkami twarożku

 

Smacznego!

czwartek, 17 marca 2011
Frittata z rukolą

Oj.. juz parę dni nic nie pisałam.. A to wszystko dlatego, że te studia absorbują cały mój czas.. ale cóż. Dziś zaczynam weekend i czas na rozluźnienie i kuchenne majsterkowanie :)

Zaczynamy! :D

Fritatta - przepyszna krewniaczka jajecznicy chociaz w sumie bardziej omletu. Do niej dodajesz co tylko chcesz. Przez owoce i warzywa na mięsie i owocach morza kończąc. Dowolnośc dozwolona jak najbardziej :)

Za to ja przedstawiam wam frittatę z rukolą


(przepis pochodzi z: http://czympachnieuzakow.blox.pl/html)

fritatta

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • kawałek piersi z kurczaka/szynki/wędzonej ryby (co kto woli)
  • zioła
  • sól i pieprz

Jajka rozptrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na dużą patelnię lekko przetartą masłem albo oliwą. Wrzucamy pomidorki, kurczaka/szynkę/rybę i posypujemy rukolą i ziołami. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez około 10min.

Ja dodałam do tego jeszcze trochę czerwonej cebuli i szczypiorek.


Smacznego!

Tagi: frittata
19:34, szalona91 , wytrawne
Link Dodaj komentarz »