poniedziałek, 02 maja 2011
Tarta cytrynowa z bez±

Kwaskowata. Mocno kwaskowata, ale beza fanastycznie równowazy smak i tarta jest cudownie słdko-kwa¶na. Ja uwielbiam delektować się ni± jedz±c malutki kawałek po kawałeczku i wczuwaj±c sie w smak... Cudowna.

Tarta cytrynowa z bez±


(przepis pochodzi z: ksi±żeczka 'Desery' wyd. Parragon)

tarta cytrynowa

Składniki:

  • 185g m±ki
  • 85g masła
  • 35g cukru pudru
  • drobno otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 zółtka
  • 1 i 1/2 łyzki mleka
  • 3 łyżki m±ki kukurydzianej
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
  • 5 łyżek cuku

 

Do miski wsypujemy m±kę. Kroimi masło na małe kawałaki, wrzucamy do m±ki i opuszkami palców wcieramy w m±kę tak aby uzyskac konsystencję bułki tartej. Dodajemy cukier puder, skórke z 1/2 cytryny, 1/2 zółtka i mleko. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubo¶c ok 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy na nim such± fasolę.

Pieczemy w ok. 180oC orzez 15 min

Przygotowujemy nadzienie: m±kę kukurydzian± ł±czymy z odrobin± wody. Troszkę wody umieszczamy w garnku i dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z nich otart± a także pastę z m±ki kukurydzianej. Doprowadzamy miesznaine do wrzenia, mieszaj±c. Gotujemy 2 minuty. Następnie studzimy aby dodać 5 łyżek cukru oraz zółtka. Masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto. W osobnej misce ubijamy białka do powstania piany. Dodajemy troche cukru i dalej ubijamy. Gdy piana stanie sie sztywna, to wylewamy j± na ciasto.

Pieczemy w ok 150oC przez 40 min

 

Smacznego!

 

tarta cytrynowa2

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Rustykalna tarta z jabłkami

Jeden z moich ulubionych przepisów. Prosty, ale jakże fanazyjny. Pie¶ci podniebienie. Kuchnię wypełnia zapach jabłek z cynamonem.. A sama tarta..? przepyszna. Ja podaję j± na ciepło z mał± gałk± lodów (jak szarlotkę). Polecam!

Rustykalna tarta z jabłkami!

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

rustykalna tarta z jabłkami

 

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki m±ki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół kostki masła (125g) pokrojonego w kawałki

 

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże obrane i przekrojone na pół a nastepnie na 6 plasterków jabłka (ja dałam 3)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 łyżka m±ki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

 

M±kę mieszamy z sol± i cukrem, następnie dodajemy masło i wodę. Ł±czymy. Ciasto wygniatamy i formujemy w kulę. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

W tym czasie mozna przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać tym jabłka i dobrze wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mak±.

Schłodozne ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (tak aby wielko¶c rozwałkowanego ciasta była wieksza od blachy). Przenosimy na blachę. Ciasto posypujemy mieszank± cukru z mak±. Wykładamy jabłka (bardzo blisko siebie). Zalewamy roztopionym masłem. Zawijamy wystaj±ce brzegi do ¶rodka i smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy lekko cukrem.

 

Pieczemy w ok. 180oC przez 40min (aż ciasto zrobi sie złotawe)

Po wyjęciu z pieca nalezy poczekać aż tarta wystygnie i dopiero wtedy przełożyć na talerz.

 

Smacznego!

11:00, szalona91 , tarty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 marca 2011
Linzer Torte

Wspaniała austryjacka tarta. Cudowne ciasto o posmaku migdałów i cytryny. I ten dżem.. mmm...

W oryginalnym przepisie została użyta prostok±tna forma na tartę 30 x 20 cm. Ja użyłam okr±głej o ¶rednicy około 25cm :)

Linzer Torte

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

Linzer Torte

składniki przeze mnie zmodyfikowane

Składniki:

  • 225g m±ki pszennej
  • 60g bułki tartej
  • 170g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 225g masła o temp. pokojowej
  • 100g cukru *
  • 2 duże jajko
  • skórka z jednej cytryny - otarta
  • słoiczek dżemu porzeczkowego **
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 1 łyżka mleka
  • gar¶ć płatków migdałów

 

nie dałam ziela angielskiego (w oryginalnym przepisie jest 1/8 łyżeczki)

*w oryginalnym przepisie jest 130g cukru

**w oryginalnym przepisie jest dżem malinowy (ok.280g)

 

Mieszamy w misce m±kę, burkę tart±, migdały i przyprawy. W innej misce, przy uzyciu miksera ucieramy masło na puszyst± masę. Nastepnie dodajemy powoli cukier nadal miksuj±c. Dodajemy jajko i skórkę z cytryny. Ucieramy nadal. Wsypujemy suche składniki. Dokładnie wyrobić, przykryć foli± i odstawic do lodówki na około 1h.

Dzielimy ciasto na połowę. jedn± czę¶ć rozwałkowujemy na papierze do pieczenia lub, tak jak to ja zrobiłam - po prostu upychamy ciasto w formie palcami. Na spód wykładamy dżem z sokiem z cytryny.

Rozwałkowujemy drug± czę¶ć ciasta i tniemy je w paski na szeroko¶c 1 - 1,5 cm. Układamy je na wierzchu tarty aby otrzymac szachownicę.

Na koniec roztrzepujemy jajko z łyzka mleka i smarujemy ciasto. Po brzegach posypujemy płatkami migdałów.

 

Pieczemy w temp. ok 180oC przez ok. 30min

 

Smacznego!