poniedziałek, 02 maja 2011
Tarta cytrynowa z bezą

Kwaskowata. Mocno kwaskowata, ale beza fanastycznie równowazy smak i tarta jest cudownie słdko-kwaśna. Ja uwielbiam delektować się nią jedząc malutki kawałek po kawałeczku i wczuwając sie w smak... Cudowna.

Tarta cytrynowa z bezą


(przepis pochodzi z: książeczka 'Desery' wyd. Parragon)

tarta cytrynowa

Składniki:

  • 185g mąki
  • 85g masła
  • 35g cukru pudru
  • drobno otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 zółtka
  • 1 i 1/2 łyzki mleka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
  • 5 łyżek cuku

 

Do miski wsypujemy mąkę. Kroimi masło na małe kawałaki, wrzucamy do mąki i opuszkami palców wcieramy w mąkę tak aby uzyskac konsystencję bułki tartej. Dodajemy cukier puder, skórke z 1/2 cytryny, 1/2 zółtka i mleko. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wysypujemy na nim suchą fasolę.

Pieczemy w ok. 180oC orzez 15 min

Przygotowujemy nadzienie: mąkę kukurydzianą łączymy z odrobiną wody. Troszkę wody umieszczamy w garnku i dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z nich otartą a także pastę z mąki kukurydzianej. Doprowadzamy miesznaine do wrzenia, mieszając. Gotujemy 2 minuty. Następnie studzimy aby dodać 5 łyżek cukru oraz zółtka. Masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto. W osobnej misce ubijamy białka do powstania piany. Dodajemy troche cukru i dalej ubijamy. Gdy piana stanie sie sztywna, to wylewamy ją na ciasto.

Pieczemy w ok 150oC przez 40 min

 

Smacznego!

 

tarta cytrynowa2

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Rustykalna tarta z jabłkami

Jeden z moich ulubionych przepisów. Prosty, ale jakże fanazyjny. Pieści podniebienie. Kuchnię wypełnia zapach jabłek z cynamonem.. A sama tarta..? przepyszna. Ja podaję ją na ciepło z małą gałką lodów (jak szarlotkę). Polecam!

Rustykalna tarta z jabłkami!

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

rustykalna tarta z jabłkami

 

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół kostki masła (125g) pokrojonego w kawałki

 

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże obrane i przekrojone na pół a nastepnie na 6 plasterków jabłka (ja dałam 3)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

 

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy masło i wodę. Łączymy. Ciasto wygniatamy i formujemy w kulę. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

W tym czasie mozna przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać tym jabłka i dobrze wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z maką.

Schłodozne ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (tak aby wielkośc rozwałkowanego ciasta była wieksza od blachy). Przenosimy na blachę. Ciasto posypujemy mieszanką cukru z maką. Wykładamy jabłka (bardzo blisko siebie). Zalewamy roztopionym masłem. Zawijamy wystające brzegi do środka i smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy lekko cukrem.

 

Pieczemy w ok. 180oC przez 40min (aż ciasto zrobi sie złotawe)

Po wyjęciu z pieca nalezy poczekać aż tarta wystygnie i dopiero wtedy przełożyć na talerz.

 

Smacznego!

11:00, szalona91 , tarty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 marca 2011
Linzer Torte

Wspaniała austryjacka tarta. Cudowne ciasto o posmaku migdałów i cytryny. I ten dżem.. mmm...

W oryginalnym przepisie została użyta prostokątna forma na tartę 30 x 20 cm. Ja użyłam okrągłej o średnicy około 25cm :)

Linzer Torte

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

Linzer Torte

składniki przeze mnie zmodyfikowane

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 60g bułki tartej
  • 170g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 225g masła o temp. pokojowej
  • 100g cukru *
  • 2 duże jajko
  • skórka z jednej cytryny - otarta
  • słoiczek dżemu porzeczkowego **
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków migdałów

 

nie dałam ziela angielskiego (w oryginalnym przepisie jest 1/8 łyżeczki)

*w oryginalnym przepisie jest 130g cukru

**w oryginalnym przepisie jest dżem malinowy (ok.280g)

 

Mieszamy w misce mąkę, burkę tartą, migdały i przyprawy. W innej misce, przy uzyciu miksera ucieramy masło na puszystą masę. Nastepnie dodajemy powoli cukier nadal miksując. Dodajemy jajko i skórkę z cytryny. Ucieramy nadal. Wsypujemy suche składniki. Dokładnie wyrobić, przykryć folią i odstawic do lodówki na około 1h.

Dzielimy ciasto na połowę. jedną część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia lub, tak jak to ja zrobiłam - po prostu upychamy ciasto w formie palcami. Na spód wykładamy dżem z sokiem z cytryny.

Rozwałkowujemy drugą część ciasta i tniemy je w paski na szerokośc 1 - 1,5 cm. Układamy je na wierzchu tarty aby otrzymac szachownicę.

Na koniec roztrzepujemy jajko z łyzka mleka i smarujemy ciasto. Po brzegach posypujemy płatkami migdałów.

 

Pieczemy w temp. ok 180oC przez ok. 30min

 

Smacznego!