czwartek, 31 marca 2011
Kurczak w warzywach

Pachnąco, smacznie i.. jak na wiosnę przystało - kolorowo :)

Kurczak w warzywach

 

kurczak w warzywach

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • warzywa: marchewki, brokuły, fasolka szparagowa, cebula, ziemniaki

 

Pierś dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki, posypujemy dokładnie przyprawą gyros. Zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy mięso na patelnie lekko polaną oliwą a po upieczeniu mięsą dorzucamy warzywa.

 

Smacznego!

Tagi: gyros
22:52, szalona91 , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 marca 2011
Verrine z serem pleśniowym

"Francuzi kochają jeść, a jednak rzadko bywają otyli - przeciętna paryżanka nosi ciuchy w rozmiarze 38. Czyżby to była zasługa modnych verrines, szklaneczek ze smakołykami tak małymi i ładnymi, że zjada się je ... oczami?"

 

A teraz coś na temat verrines ;)

 

żeby przystawki lub desery mogły nosić nazwę "verrine", muszą

  1. mieć warstwy - najlepiej różniące się kolorem, smakiem (dla kontrastu do warstwy wyraźnie słonej powinna być warstwa nautralna, łagodniejsza) i konsystencją (np. gładka masa serowa i pokrojone chrupkie warzywa)
  2. mieścić się w szklaneczce o pojemności 60, maksymalnie 100ml, przezroczystej i bez ozdób (po warstwy musza być widoczne)*

'Kuchnia' kwiecień 2011

 

*ja użyłam szklaneczki do drinków, bo nie mogłam sie oprzeć ;)

verrine z serem pleśniowym

 

Składniki:

  • 3 pomidorki koktajlowe
  • ser pleśniowy blue
  • sałata lodowa
  • jogurt naturalny
  • rodzynki
  • orzechy piniowe
  • pieprz sól

 

Pomidorki przekrajamy na pół i ukłądamy na samym dnie szklaneczki. Następnie kruszymy trochę sera pleśniowego. Na niego porwany liść sałaty lodowej. W kubeczku mieszamy jogurt z pieprzem i solą. Polewamy sałatę. posypujemy rodzynkami i orzechami piniowymi

 

Smacznego!

sobota, 26 marca 2011
Domowy Baileys

Kobiety kobiety.. która z nas nie lubi pysznego likierku do kawy.. no a gdy do tego jest słodki.. Mmm same pyszności :) Taki właśnie jest liker który możecie zrobić same w domu. Podobny w smaku do oryginalnego Baileys'a ale na pewno sie tyle nie wykosztujecie na składniki co na oryginalny liker. :) Domowy Baileys.


Baileys

 

Składniki:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1/2 szlkanki mleka
  • 1 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 l wódki

 

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka i gotujemy na małych ogniu przez 2h (puszka powinna być cała zanużona). Następnie ochładzamy. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki mleka i 1 do 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej w małej ilości wody. Miksujemy. Następnie dolewamy wódki i mieszamy. Przelewamy do słoika/karafki i odkładamy w zimne miejsce na 2-3 dni w celu przegryzienia się składników.

 

Smacznego!