Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
niedziela, 19 lutego 2012
Doughnuts

Jeszcze raz w temacie tłustego czwartku.

Doughnuts, czyli standardowe, amerykańskie p±czki z dziurk±. Proste wykonanie a ile rado¶ci :)

 

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

doughnuts

Składniki:

  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka (temp.pokojowa)
  • 1/8 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1/6 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 opakowanie suchych drożdży / 14g drożdży ¶wieżych 
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)

 

M±kę mieszamy z suchymi drożdzami (jeżeli używamy ¶wieżych to robimy rozczyn - mleko+cukier i rozcieramy). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy w kulę i wkładamy do oprószonej m±k± miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h, do podwojenia objęto¶ci.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanym m±k± stole na grubo¶c około 1cm. Szklank± wycinamy koła a nastepnie mniejsza foremk± dziurki w ¶rodku (np. kieliszek od wódki). 

Smażymy w głębokim oleju co jakis czas odwracajac na drug± stronę. Po wyciagnieciu z oleju i odsaczeniu na bibułce - lukrujemy. Ozdabiamy.

 

Smacznego! 

sobota, 18 lutego 2012
Kasztanki

Oj taaaak.. wieki mnie nie było. Ale wracam!
Tłustoczwartkowym przepisem witam :)
Dzi¶ kasztanki, czyli malutkie p±czusie. Na jeden kęs. :)

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

kasztanki

Składniki:

  • 500g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20g ¶wieżych drożdży / 10g suchych
  • 1 łyżka wódki
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)
  • olej do smażenia

 

M±kę mieszamy z drożdżami suchymi. Jeżeli używamy ¶wieżych to najpierw robimy rozczyn (troszkę mleka i cukru i rozpuszczamy drożdże). Dodajemy pozostałe składniki na końcu dodajac tłuszcz. Wyrabiamy parę minut. Ciasto sie klei ale nie dosypujemy m±ki. Formujemy w kulę, wkładamy do wczesniej posypanej m±k± miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi objęto¶c (ok 1,5h)

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubo¶ć ok. 1cm i wycinamy male p±czusie (np. kieliszkiem do wódki). Wrzucamy (ostrożnie!) do oleju i smażymy obracajac je w kazda stronę, az zbr±zowieja. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

 

Smacznego! 

Tagi: drożdze
18:01, szalona91 , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 maja 2011
Biscotti z migdałami i morelami

Biscotti lub też inaczej cantuccini. Ponoć obydwie nazwy opisuj± te wspaniałe 'ciasteczka'. W sumie cięzko je nazwac ciasteczkami, ale nazywanie ich sucharkami też jest błędne. Wiec niech będzie biscotti :) Sa bardzo kruche, ale aromatyczne. Do kawki, do wina, co kto woli :) bardzo polecam.

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.p)

 biscotti z morelami i migdałami

 

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktru waniliowego/migdałowego
  • 100g całych, obranych migdałów
  • 70g drobno posiekanej suszonej moreli

 

W misce ubić mikserem jajko z cukrem. Dodać ekstrakt, m±kę z proszkiem, wsypać migdały i morele. Obsypać dłonie m±k± i uformować długi na ok 20cm chlebek. Położyć na blasze obłożonej papierem do pieczenia

Piec w ok 175oC przez 25 min

Ostudzić. Pokroić nożem z piłk± na cieniutkie (ok 1cm) kromeczki. Ułożyć je na płasko na blasze i podpiekać .

Podpiekać w ok 180oC przez 15min (w połowie pieczenia przewrócić na drug± stronę.

 

Biscotti mozna dłuzo przechowywać w puszce :)

 

Smacznego!

¶roda, 13 kwietnia 2011
Babeczki z budyniem i owocami

Pyszne i kolorowe. Takie letnie... ah..

Babeczki z budyniem i owocami

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

babeczki z budyniem i owocami

Składniki:

  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 2 budynie
  • połowa mleka z zalecanego do przygotowania budyniów
  • owoce

 

Masło siekamy nożem i szybko wyrabiamy z reszt± składników. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy ciastem 20 foremek na babeczek, które wczesniej smarujemy olejem.

Pieczemy w ok 180oC przez 15-20min

Masę budyniow± przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu z tym że dodajemy o połowe mleka mniej niż podano. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i dekorujemy je owocami.

 

Smacznego!

pi±tek, 01 kwietnia 2011
Francuskie zawijasy

Taki spontan kuchenny :) pychotka!

 

Francuskie zawijasy

 

francuskie zawijasy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 ¶rednie jabłko
  • cynamon
  • cukier
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

Arkusz ciasta fransukiego rozwijamy. następnie dzielimy na pół a połowki jeszcze raz na pół i po przek±tnej tak, aby utworzyły się trójk±ty. Przy krótszej podstaiw trójk±ta układamy plasterek jabłka (wczesniej umytego i obranego ze skórki) a nastepnie posypujemy je cukrem i cynamonem (w zalezno¶ci jakie kto lubi słodkie). Kolejno zawijamy trójk±t wokół jabłuszka i podwijamy boki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem

 

Pieczemy w ok. 180oC przez 20-25min (do zrumienienia się)

 

Smacznego!