Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
czwartek, 05 maja 2011
Tort Egipski

Cudowny, fanastyczny, delikatny... Mogłabym mówić o nim godzinami. Bardzo lekki i mocno orzechowy. Wspaniały tort egipski. (Przepis nieco zmodyfikowałam)

 

(przepis pochodzi z: sercezczekolady.blox.pl)

tort egipski

 

Składniki na 1 blat:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 mąki pszennej
  • 40g zmielonych orzechów (ja dałam włoskie)

 

Składniki na masę:

  • 10 zółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 350ml mleka
  • 170g masła

 

Składniki dodatkowe:

  • 100g cukru
  • 120g orzechów włoskich

 

Najpierw przygotowujemy blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest juz stzywna, powoli dodajemy cukier. Do tej masy dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownice (ok 26cm średnicy) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 3-4 blatów.

Pieczemy w 180oC przez ok 15 min

 

Robimy masę: W nieduzym garnku miksujemy zółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Ogrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia (spokojnie, trwa to długo, ale zgęstnieje). Studzimy. Ubijamy masło w osobnej miseczce i stopniowo dodajemy je do masy budyniowej wciąż ubijając.

Na małej patelnni rozpuszczamy cukier, az do uzyskania karmelu. Goracy karmel wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystygniecia (UWAGA! Karmel jest bardzo gorący. Nie dotykac i nie kłaśc bezpośrednio na meblach. Nie podkładać plastikowych desek). Gdy stwardnieje kruszymy go wałkiem na małe kawałeczki.  Orzechy prazymy na patelni i siekamy.

 

Układanie tortu:

Na orzechowym blacie rozsamrowujemy częśc masy budyniowej i posypujemy karmelem i orzechami. Na to kolejny blat i powtarzamy. Wierzch i boki także smarujemy masą. Boki tortu obsypujemy orzechami. Wierzch tortu posypujemy karmelem a po obrzeżach orzechami.

Schładzamy w lodówce.

 

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2011
Baba drożdżowa

Baba drożdżowa. Niestety.. Troche sie zawiodłam na przepisie (pochodzi z Kuchni 4/2011), ponieważ nie był dostatecznie dobrze napisany. Poza tym od początku cos mi nie pasowało, bo ilość drożdzy wynosiła aż 40dag! Na szczęście po pewnych modyfikacjach udało mi się upiec pierwszą babę w moim zyciu :)

 

baba drożdzowa

Składniki:

  • 40g drożdzy
  • 10dag cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5-7 zółtek
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • aromat waniliowy

 

Pokruszone drożdze rozcieramramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy w lekko podgrzanym mleku (UWAGA: w zwiąkzu z tym ze piekłam babe poraz 1 to nie wiedziałam ile mleka i wlałam całe 2/3 szklanki. Mimo tego baba wyszła. Jeżeli dodacie juz teraz całośc mleka to później juz nie wlewacie). Oprószamy rozczyn mąką i stawiamy w ciepłym miejscu (polecam nad piekarnikiem). Rozczyn jest dojrzały gdy podwoi swoją objętośc. W tym czasie gdy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Masło rozpuszczamy. Rodzynki sparzamy. Wlewamy wyrośnięty roczyn do mąki, dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) masło do mąki, armoat wanliowy oraz reszte mleka (!) i roztarte żółtka. Zagniatamy przed dłuższy czas ciasto mieszając dłonią energicznie i napowietrzając babę. Dodajemy bakalie i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie natłuszczamy formę (np z kominkiem). Napełniamy nią ciastem. Znów czekamy aż podwoi objętość. Po tym czasie wkładamy do piekarnika. Nie otwieramy piekarnika!


Pieczemy w 180oC przez ok 40min

 

Smacznego!

niedziela, 24 kwietnia 2011
Mazurek kajmakowy

Niestety dopiero teraz wstawiam moje cuda wielkanocne, a to tylko dlatego ze duuuzo pracy miałam. No ale wstawiam :) I przy okazji życzę jeszcze Wesołych Świąt i smacznego jajka ;)

mazurek kajmakowy

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

mazurek kajmakowy


Składniki:

  • 35dag mąki krupczatki
  • 10dag cukru
  • 20dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • bakalie (rodzynki, morele, płatki migdałów, żurawina, skórka pomarańczowa, daktyle, orzechy, słonecznik łuskany itp)

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Wszystko kroimy i mieszamy dość duzym nożem. Gdy zobaczymy że składniki zaczynają się łączyć - ugniatamy rękoma. Formujemy ciasto w kulkę, owijamy folią i wstawiamy na ok 2h do lodówki. Blachę (ok. 40x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Z drugiej części formujemy dwa wałeczki i skręcamy je tworząc wianeczek.

 

Pieczemy w ok 180oC przez ok.20min (aż ciasto uzyska złoty kolor)

 

W czasie gdy ciasto lezy w lodówce (oczywiście przed upieczeniem ;)), gotujemy na małym ogniu puszkę mleka skondensowanego słodkiego. Puszka musi gotować się przez 2h i być całkowicie zanurzona w wodzie.

Ciasto smarujemy masą kajmakową powstałą z zagotowanego mleka i dekorujemy bakaliami.

 

Smacznego!

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Ciasto marchewkowe

Mmm.. pychota. Długo nie mogłam sie przekonac do zrobienia tego ciasta. No bo to takie dziwne.. warzywa w wypiekach? No ale Przekonała mnie moja cudowna Gosia i tak o to ( z jej przepisu) stworzyłam cudo :)

Ciasto marchewkowe

 

ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy
  • rodzynki
  • 2 łyżeczki kakao

 

Marchew zcieramy na tarce na drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie i sól.

 

Pieczemy w 180oC przez ok. 40min

 

Smacznego!

sobota, 12 marca 2011
Ciasto toffi

Dziś chciałabym wam przedstawić ciasto toffi.

Słodkie, lekko miodowe z nutą orzecha włoskiego. Idealne na jakąś uroczystość ale też bez okazji.

(przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/html )

toffi

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z wszytskich składników zagnieść ciasto (ja robiłam to w mikserze) a następnie podzielić na 2 równe części. 1 część rozwałkować i włożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem (od wielkości formy zależy grubośc naszego ciasta).
Pieczemy w 180oC-200oC ok.15 min
Podobnie robimy z drugą częścią ciasta.
UWAGA: Polecam upiec obydwa blaty ciasta parę dni przed podaniem. Ładnie wtedy zwilgotnieje i nie będzie się kruszyło.
Składniki na krem:
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny (ja dałam 5)
Śmietanę ubić na puszystą stzywną masę a następnię w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę. Poczekac chwilę aż ostygnie. Dodać ją do śmietanki i razem zmiksować
Składniki na wierzch ciasta:
  • 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka (może być też gotowa masa)
  • posiekane orzechy włoskie
Połozyć jeden blat ciasta na stole. Posmarować go kremem śmietankowym a następnie położć na niego drugi blat. Docisnąć. Wierzch ciasta smarujemy masą toffi i posypujemy orzechami włoskimi.
Ciasto dobre w smaku i nasiąknięte jest następnego dnia :)

Smacznego!