Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
czwartek, 31 marca 2011
Kurczak w warzywach

Pachnąco, smacznie i.. jak na wiosnę przystało - kolorowo :)

Kurczak w warzywach

 

kurczak w warzywach

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • warzywa: marchewki, brokuły, fasolka szparagowa, cebula, ziemniaki

 

Pierś dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki, posypujemy dokładnie przyprawą gyros. Zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy mięso na patelnie lekko polaną oliwą a po upieczeniu mięsą dorzucamy warzywa.

 

Smacznego!

Tagi: gyros
22:52, szalona91 , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 marca 2011
Verrine z serem pleśniowym

"Francuzi kochają jeść, a jednak rzadko bywają otyli - przeciętna paryżanka nosi ciuchy w rozmiarze 38. Czyżby to była zasługa modnych verrines, szklaneczek ze smakołykami tak małymi i ładnymi, że zjada się je ... oczami?"

 

A teraz coś na temat verrines ;)

 

żeby przystawki lub desery mogły nosić nazwę "verrine", muszą

  1. mieć warstwy - najlepiej różniące się kolorem, smakiem (dla kontrastu do warstwy wyraźnie słonej powinna być warstwa nautralna, łagodniejsza) i konsystencją (np. gładka masa serowa i pokrojone chrupkie warzywa)
  2. mieścić się w szklaneczce o pojemności 60, maksymalnie 100ml, przezroczystej i bez ozdób (po warstwy musza być widoczne)*

'Kuchnia' kwiecień 2011

 

*ja użyłam szklaneczki do drinków, bo nie mogłam sie oprzeć ;)

verrine z serem pleśniowym

 

Składniki:

  • 3 pomidorki koktajlowe
  • ser pleśniowy blue
  • sałata lodowa
  • jogurt naturalny
  • rodzynki
  • orzechy piniowe
  • pieprz sól

 

Pomidorki przekrajamy na pół i ukłądamy na samym dnie szklaneczki. Następnie kruszymy trochę sera pleśniowego. Na niego porwany liść sałaty lodowej. W kubeczku mieszamy jogurt z pieprzem i solą. Polewamy sałatę. posypujemy rodzynkami i orzechami piniowymi

 

Smacznego!

niedziela, 27 marca 2011
Muffinki z pomarańczami

Straaaaasznie aromatyczne muffiny! Ten smak i zapach pomarańczy.. Chyba nigdy takich nie jadłam! Rewelka!

Muffinki z pomarańczami

 

(przepis pochodzi z http://kulinarnespotkania.blogspot.com)

muffinki z pomarańczami

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki wody z moczenia pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250g mąki
  • 110g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Pomarańczę dokładnie umyć i rozkroić na ćwiartki. Obrać ze skóry. Owoc wrzucić do malaksera a skórę zalać w misce wrzątkiem. Wyjąc dopiero gdy woda ostygnie. Włożyc do malaksera i zmiksować. W osobnej misce mieszmay jajko z olejem i dodajemy puree z pomarańczy i 1/2 szklanki wody z moczenia skóry pomarańczy. Osobno mieszamy cukier z mąką. Składniki mokre i suche łączymy. Ciasto wkładamy do foremek/papilotek praktycznie pod sam wierzch ponieważ ciasto mało rośnie.

Pieczemy: w 180oC przez 20 - 25min

 

Smacznego!

 

a to taka mniejsza wersja:

muffinki z pomarańczami 2

sobota, 26 marca 2011
Domowy Baileys

Kobiety kobiety.. która z nas nie lubi pysznego likierku do kawy.. no a gdy do tego jest słodki.. Mmm same pyszności :) Taki właśnie jest liker który możecie zrobić same w domu. Podobny w smaku do oryginalnego Baileys'a ale na pewno sie tyle nie wykosztujecie na składniki co na oryginalny liker. :) Domowy Baileys.


Baileys

 

Składniki:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1/2 szlkanki mleka
  • 1 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 l wódki

 

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka i gotujemy na małych ogniu przez 2h (puszka powinna być cała zanużona). Następnie ochładzamy. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki mleka i 1 do 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej w małej ilości wody. Miksujemy. Następnie dolewamy wódki i mieszamy. Przelewamy do słoika/karafki i odkładamy w zimne miejsce na 2-3 dni w celu przegryzienia się składników.

 

Smacznego!

czwartek, 24 marca 2011
Sałatka Waldorf

"Jest w kuchni kilka banalnych, ale genialnych kompozycji, które weszły do kulinarnego kanonu, np. pomidory z bazylią, czy kawa z kardamonem. Pod koniec XIX wieku pewien szwajcar uzupełnił ten kanon o kolejną pozycję - jabłko z selerem i majonezem. Narodziła się sałatka waldorf."

Kuchnia

 

sałatka waldorf

 

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średni seler
  • 1/3 szklanki pokrojonych w plasterki winogron**
  • 1/3 szklanki rodzynek**
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny**
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki majonezu*

 

*ja dałam jogurt naturalny

**w przepisie było że ALBO winogrona ALBO rodzynki ALBO żurawina, ale ja lubię różnorodność ;)

 

Myjemy jabłka (nie obieramy!). Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy seler i zcieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy pokrojone winogrona. Sparzamy rodzynki i zurawinę - studzimy. Wsypujemy posiekane orzechy i majonez/jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie schładzamy w lodówce przez godzinę.

"Tradycja nakazuje podać sałatkę na liściu sałaty."

..ale oczywiście wygodniej jest włozyć do miseczek :)

 

Smacznego!

środa, 23 marca 2011
Sałatka z kus kus

Sałatkę robiłam tydzien temu, ale dziś sobie o niej przypomniałam i wstawiam przepis, bo jest naprawdę smaczna.

 

Sałatka z kus kus.

kus kus

Składniki:

  • 25dag kaszy kus kus
  • 2 udka wędzone z kurczaka
  • 4 -5 pomidorów
  • 1/2 białej części pora
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Kaszę zalewamy gorąca wodą lub rosołem i postępujemy wg przepisu na pudełku. Mięso z kurczaka kroimi w paski. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimi w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Pora kroimy w cienkie półksiężyce i sparzamy wrzątkiem. Cebule kroimi w mała kostkę.

Składniki sosu łaczymy i polewamy sałatkę. Mieszamy.

 

Smacznego!

wtorek, 22 marca 2011
Muffinki jabłkowe

Piekny i słoneczny dzień. Wiosna w pełni. Na zewnątrz juz ciepło, ale.. w moim piekarniku jeszcze goręcej! Dziś pokusiłam sie o upieczenie innej wersji bananowych muffinek, czyli muffinki jabłkowe :)

Mało to wiosenny przepis, bo czekam nadal na te wiosenno-letnie owocki ale musicie mi zaufać że zapach i smak cynamonu, wanilii i jabłka jest obłedny!

 

muffinki jabłkowe

 

Składniki:

  • 250g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proskzu do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • jajko
  • 80ml oleju
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 srednie jabłka
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżki cynamonu (opcjonalnie)

 

Jabłka obieramy kroimi w małą kostke, byle nie za małą ;). Suche skłądniki łaczymy. W osobnej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt i olej oraz sok z cytryny. Łącyzmy wszytsko razem i oddajemy jabła. Mieszamy widelcem. Nakłdamy do 3/4 wyskokości foremek/papilotek. Wkłądamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy w 180oC przez ok. 30min

 

Smacznego!

poniedziałek, 21 marca 2011
Sałatka słoneczna

Taki piekny dziś dzień.. tak słoneczny... w takim razie dziś sałatka słoneczna!

Bardzo prosta w przygotowaniu, ale mnie zachwyca swoim smakiem (może to dlatego że ja generalnie uwielbiam sałatki?)

sałatka zółta

 

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka ananasów w syropie
  • Słoik tartego selera
  • czerwona papryka
  • 25dag twardego, żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

 

Kukurydzę i seler dokładnie odsączamy. Nastepnie ananasy kroimi w słupki. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zółty ser schładzamy a nastepnie zcieramy na terce z duzymi oczkami. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z 2-3 łyzkami stołowymi zalewy z ananasów i 2 ząbkami czosnku uprzednio wyciśnietymi. Wszystko łaczymy, polewamy sosem i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

 

Smacznego!

niedziela, 20 marca 2011
Linzer Torte

Wspaniała austryjacka tarta. Cudowne ciasto o posmaku migdałów i cytryny. I ten dżem.. mmm...

W oryginalnym przepisie została użyta prostokątna forma na tartę 30 x 20 cm. Ja użyłam okrągłej o średnicy około 25cm :)

Linzer Torte

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl/html)

Linzer Torte

składniki przeze mnie zmodyfikowane

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 60g bułki tartej
  • 170g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 225g masła o temp. pokojowej
  • 100g cukru *
  • 2 duże jajko
  • skórka z jednej cytryny - otarta
  • słoiczek dżemu porzeczkowego **
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków migdałów

 

nie dałam ziela angielskiego (w oryginalnym przepisie jest 1/8 łyżeczki)

*w oryginalnym przepisie jest 130g cukru

**w oryginalnym przepisie jest dżem malinowy (ok.280g)

 

Mieszamy w misce mąkę, burkę tartą, migdały i przyprawy. W innej misce, przy uzyciu miksera ucieramy masło na puszystą masę. Nastepnie dodajemy powoli cukier nadal miksując. Dodajemy jajko i skórkę z cytryny. Ucieramy nadal. Wsypujemy suche składniki. Dokładnie wyrobić, przykryć folią i odstawic do lodówki na około 1h.

Dzielimy ciasto na połowę. jedną część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia lub, tak jak to ja zrobiłam - po prostu upychamy ciasto w formie palcami. Na spód wykładamy dżem z sokiem z cytryny.

Rozwałkowujemy drugą część ciasta i tniemy je w paski na szerokośc 1 - 1,5 cm. Układamy je na wierzchu tarty aby otrzymac szachownicę.

Na koniec roztrzepujemy jajko z łyzka mleka i smarujemy ciasto. Po brzegach posypujemy płatkami migdałów.

 

Pieczemy w temp. ok 180oC przez ok. 30min

 

Smacznego!

sobota, 19 marca 2011
Muffinki bananowe

Z cyklu: weekendowe kucharzenie: muffinki bananowe.

 

Pyszne! Wilgotne - a takie lubię. Posmak banana czuć lekko. Czuć także cukier wanilinowy. Generalnie.. pychota! <3

muffiny bananowe

 

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 80ml oleju
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Formę do muffinek wyłożyc papilotkami lub jesli się ma to wystawic na blachę foremki silikonowe. Banany obrac i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Roztrzepać jajko, dodać olej i jogurt. Połaczyć składniki suche z mokrymi i dodać banany. Wymieszac widelcem. Wypełnić papilotki/foremki.

Pieczemy w 180oC przez ok. 30 min

 

Smacznego!

 
1 , 2