Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciasteczka | dietetyczne | inne | muffinki | sałatki | tarty | wytrawne
RSS
wtorek, 21 lutego 2012
Rudolfy

Kalendarzowa zima nadal trwa ale za oknem jako¶ cieplej :) ale u mnie nadal klimaty zimowe. Rudolfy, czyli cynamonowe babeczki. W poł±czeniu z kremem z serka mascarpone...mmm... NIEBO. Smaczno¶ci :)

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl) 

rudolfy

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki m±ki
  • szczypta soli
  • 230g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/zapachu waniliowego/troszkę cukru wanilinowego
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

Mieszamy m±ke z proszkiem, sol± i cynamonem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na puszyst± masę. Powoli dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy wanilię. Miksujemy. Do masy dodajemy powoli na zmianę mleko i suche składniki. Miksujemy cały czas.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy mase do 3/4 wysoko¶ci.

Pieczemy w ok. 180oC przez 15-20 min. Studzimy 

 

Składniki na krem (schłodzone):

  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 600ml ¶mietany kremówki - 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

 

¦mietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy mascarpone, ekstrakt i mieszamy łyżk±. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy

 

Składniki na dekorację:

  • kandyzowane wi¶nie
  • draże ¶mietankowe
  • precelki
  • troszkę rozpuszczonej czekolady

 

Smacznego!

 

reniferek 

 

niedziela, 19 lutego 2012
Doughnuts

Jeszcze raz w temacie tłustego czwartku.

Doughnuts, czyli standardowe, amerykańskie p±czki z dziurk±. Proste wykonanie a ile rado¶ci :)

 

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

doughnuts

Składniki:

  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka (temp.pokojowa)
  • 1/8 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 1/6 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 opakowanie suchych drożdży / 14g drożdży ¶wieżych 
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)

 

M±kę mieszamy z suchymi drożdzami (jeżeli używamy ¶wieżych to robimy rozczyn - mleko+cukier i rozcieramy). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy w kulę i wkładamy do oprószonej m±k± miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h, do podwojenia objęto¶ci.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanym m±k± stole na grubo¶c około 1cm. Szklank± wycinamy koła a nastepnie mniejsza foremk± dziurki w ¶rodku (np. kieliszek od wódki). 

Smażymy w głębokim oleju co jakis czas odwracajac na drug± stronę. Po wyciagnieciu z oleju i odsaczeniu na bibułce - lukrujemy. Ozdabiamy.

 

Smacznego! 

sobota, 18 lutego 2012
Kasztanki

Oj taaaak.. wieki mnie nie było. Ale wracam!
Tłustoczwartkowym przepisem witam :)
Dzi¶ kasztanki, czyli malutkie p±czusie. Na jeden kęs. :)

 

(przepis pochodzi z: http://mojewypieki.blox.pl)

kasztanki

Składniki:

  • 500g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20g ¶wieżych drożdży / 10g suchych
  • 1 łyżka wódki
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder + ciepła woda (lukier)
  • olej do smażenia

 

M±kę mieszamy z drożdżami suchymi. Jeżeli używamy ¶wieżych to najpierw robimy rozczyn (troszkę mleka i cukru i rozpuszczamy drożdże). Dodajemy pozostałe składniki na końcu dodajac tłuszcz. Wyrabiamy parę minut. Ciasto sie klei ale nie dosypujemy m±ki. Formujemy w kulę, wkładamy do wczesniej posypanej m±k± miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi objęto¶c (ok 1,5h)

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubo¶ć ok. 1cm i wycinamy male p±czusie (np. kieliszkiem do wódki). Wrzucamy (ostrożnie!) do oleju i smażymy obracajac je w kazda stronę, az zbr±zowieja. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

 

Smacznego! 

Tagi: drożdze
18:01, szalona91 , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »